Wykonanie

Seromakowiec to rozwiązanie dla leniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec. Ten jest dla wybitnie leniwych, bo przygotowany na "
ciasteczkowym" spodzie i z gotową masą
makową z puszki ;)Spód przygotowałam na bazie
czekoladowych herbatników, ale można też użyć jasnych, wtedy wyjdą nie dwie, a trzy wyraziste warstwy. Na Boże Narodzenie można użyć też pierników, seromakowiec będzie miał wtedy korzenną nutę.Przygotowywałam ciasto w średniej blaszce, zostało mi trochę
twarogu i masy makowej, którą postanowiłam wykorzystać do upieczenia miniwersji (na zdjęciach) w tortownicy o średnicy 18 cm. Na samym końcu notki znajdziesz więc proporcje składników również na "małego seromaczka" :)Składniki na blaszkę o wymiarach 28 cm x 24 cm:Spód:- 200 g
herbatników lub pierniczków- 100 g
masła*- 2/3 puszki masy makowej* lub trochę więcej - w zależności od użytych
ciastek (szczegóły w przepisie)Masa serowa:- 700 g
twarogu na sernik- 5 niedużych jaj- 150 g miękkiego
masła lub
margaryny- 2/3 szklanki
cukru- 1 czubata łyżka
mąki pszennej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1
laska wanilii (opcjonalnie dodatkowo
aromat waniliowy lub
cukier wanilinowy)Przygotowanie:1.
Masło na spód rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasteczka mielimy w blenderze, mieszamy z chłodnym
masłem. Potrzebujemy uzyskać konsystencję "mokrego piasku", tzn. ciasto jest sypkie, ale jeśli zgnieciemy je w rękach to się skleja. Jeśli będzie zbyt sypkie będzie się kruszyć przy krojeniu gotowego ciasta. Generalnie 100 gramów
masła powinno wystarczyć ;) Przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni, a następnie mocno dociskamy ręką lub np.
spodem kubka. Odstawiamy do lodówki.2.
Masło lub
margarynę ucieramy mikserem z
cukrem, dodajemy ziarenka z
laski wanilii, ewentualnie aromat lub
cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy po jednym
żółtka (!) jaj. Wsypujemy obie
mąki, dodajemy
twaróg, miksujemy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy.3.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.4. Na spód ciasta wykładamy masę
makową. Rozprowadzamy równomiernie, najlepiej robić to mocząc co jakiś czas łyżkę w wodzie. Następnie na warstwę
maku wykładamy masę
serową.5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około godziny. Sernik powinien w miarę równomiernie urosnąć, brzegi się zarumienią, ale większość powierzchni ciasta ma być złocista. Uchylamy piekarnik i powoli studzimy.6. Podajemy posypany
czekoladą lub polany
czekoladową polewą.

S kładniki na tortownicę o średnicy 18 cm . Sposób przygotowania jak wyżej, ale pamiętajcie jednak, że w tym przypadku ciasto trzeba piec krócej - około 45 - 50 minut. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Można też posmarować tortownicę
masłem i posypać
bułką tartą.Spód:- 100 g
herbatników lub pierniczków- 50 g
masła*- 1/3 puszki masy makowejMasa serowa:- 300 g
twarogu na sernik- 3 nieduże
jaja- 75 g miękkiego
masła lub
margaryny- 1/3 szklanki
cukru- 1 łyżka
mąki pszennej- 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1
laska wanilii* lub trochę więcej - w zależności od użytych
ciastek (szczegóły w przepisie)