Wykonanie

Szaszłyki
mogę jeść w każdej postaci i w każdej marynacie :) Z
mięsem i dowolnymi dodatkami... tutaj tylko
cebula, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać np.
paprykę lub
pieczarki.Jeśli zabraknie Ci któregoś z
ziół, żaden problem :) Dodaj więcej
ziół prowansalskich lub innego ulubionego ;) Tak przygotowane szaszłyki są delikatne i posmakują także dzieciom.Przyznam się szczerze, że nie policzyłam ile szaszłyków mi wyszło z tej porcji
:) Na pewno były dwa pudełka, w jednym może z 10, a w drugim z 6 szaszłyków? Czyli przypuszczalnie około powiedzmy 15 sztuk...Składniki:- 700 g łopatki wieprzowej- 700 g brzuszka wieprzowego- kilka sztuk średniej wielkości cebuli- 5 łyżek oleju- 1,5 łyżeczki soli- czubata łyżeczka ziół prowansalskich- pół łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki- 1/2 łyżeczki tymianku- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej- 1/2 łyżeczki estragonu- 1/2 łyżeczki majeranku- 1/2 łyżeczki rozmarynuPrzygotowanie:1. Olej i wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą w szklance.2. Łopatkę i brzuszek myjemy i kroimy w kostkę ok. 3 cm. Cebulę kroimy w dosyć grube talarki.3. Teraz opcje są dwie - można najpierw ponabijać szaszłyki, a później zalać je marynatą albo wymieszać dokładnie łopatkę z połową marynaty i brzuszek z drugą połową. Ja wolę ten drugi sposób, bo chociaż musimy "uciapać się" trochę w oleju, to jestem pewna, że marynata dostała się wszędzie ;)4. Nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian - łopatkę, brzuszek, cebulę itd.5. Chłodzimy w lodówce przynajmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.6. Grillujemy z każdej strony :)Udanego grillowego weekendu!