ßßß Cookit - przepis na Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert

Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", której recenzja pojawi się wkrótce na blogu. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje.
Ogólnie danie jest świetne, a jego największym atutem jest właśnie sos serowy, z delikatnie wyczuwalną nutką wina. Przygotowuje się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie camemberta ze skórki. Może ktoś zna łatwy sposób i chciałby się podzielić?
Składniki:
- 600 g kotletów wieprzowych
- łyżka masła
- 75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- ok. 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 sery camembert
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki z 3-4 gałązek świeżego)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety. Kiedy z obu stron się zarumienią odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko rozgrzanego piekarnika).
2. Camemberty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do pozostałego na patelni masła dolewamy wino, kiedy się zagotuje dodajemy około połowy śmietanki oraz tymianek. Dodajemy ser i musztardę, mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Powoli rozrzedzamy sos śmietanką do uzyskania pożądanej gęstości.
4. Polewamy sosem kotlety.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/11/kotlety-wieprzowe-w-sosie-z-sera.html