Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Smak łowi Makłowicz przez cztery
pory roku", której recenzja pojawi się wkrótce na blogu. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje.Ogólnie danie jest świetne, a jego największym atutem jest właśnie sos
serowy, z delikatnie wyczuwalną nutką
wina. Przygotowuje się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie
camemberta ze skórki. Może ktoś zna łatwy sposób i chciałby się podzielić?Składniki:- 600 g kotletów wieprzowych- łyżka
masła- 75 ml białego wytrawnego lub
półwytrawnego wina- ok. 200 ml słodkiej
śmietanki- 2
sery camembert- 2 płaskie łyżeczki
musztardy- pół łyżeczki suszonego
tymianku (w oryginalnym przepisie listki z 3-4 gałązek świeżego)-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1. Rozbijamy delikatnie
mięso, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
masło, smażymy kotlety. Kiedy z obu stron się zarumienią odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko rozgrzanego piekarnika).2.
Camemberty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.3. Do pozostałego na patelni
masła dolewamy
wino, kiedy się zagotuje dodajemy około połowy
śmietanki oraz
tymianek. Dodajemy
ser i
musztardę, mieszamy dopóki
ser się nie rozpuści. Powoli rozrzedzamy sos
śmietanką do uzyskania pożądanej gęstości.4. Polewamy sosem kotlety.Podajemy z
ziemniakami,
ryżem lub
makaronem.