ßßß Cookit - przepis na Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym

Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Śledzie to moja ulubiona przekąska, czy to imprezowa, czy gdy zwyczajnie mam ochotę na coś innego, niż kanapka.
Mój szanowny partner nauczył mnie jedzenia tej ryby z majonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie.
Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu kolorowi, fantastycznie prezentują się na talerzu.
Zapraszam na pierwszy w tym roku, kontrrewolucyjny przepis. :)
1 opakowanie śledzi korzennych Seko
2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) )
1 czubata łyżeczka majonezu
3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
grubo mielony czarny pieprz
sok z połowy cytryny
otarta skórka cytrynowa do dekoracji
Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka.
Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny.
Dodajemy do niego 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę majonezu oraz 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany.
Wszystko dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.
Sos doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem (dzięki temu będzie wyglądał efektowniej) i ponownie mieszamy dla połączenia smaków.
Pokrojoną rybę wykładamy na talerz, jak na zdjęciu i polewamy sosem.
Podajemy z chrupkim pieczywem lub solo w formie przystawki. :)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/01/sledzie-korzenne-seko-z-sosem.html