Wykonanie
Śledzie to moja ulubiona przekąska, czy to imprezowa, czy gdy zwyczajnie mam ochotę na coś innego, niż kanapka.Mój szanowny partner nauczył mnie jedzenia tej
ryby z
majonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie.
Śledzie w
oleju, w
przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu kolorowi, fantastycznie prezentują się na talerzu.Zapraszam na pierwszy w tym roku, kontrrewolucyjny przepis. :)1 opakowanie
śledzi korzennych Seko2 łyżeczki
musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) )1 czubata łyżeczka
majonezu3 czubate łyżeczki kwaśnej
śmietany 18%grubo mielony
czarny pieprzsok z połowy
cytrynyotarta
skórka cytrynowa do dekoracji
Śledzie dokładnie odcedzamy z
oleju i kroimy w równe dzwonka.Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy
cytryny.Dodajemy do niego 2 łyżeczki
musztardy, łyżeczkę
majonezu oraz 3 czubate łyżeczki kwaśnej
śmietany.Wszystko dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.Sos doprawiamy grubo mielonym
czarnym pieprzem (dzięki temu będzie wyglądał efektowniej) i ponownie mieszamy dla połączenia smaków.Pokrojoną
rybę wykładamy na talerz, jak na zdjęciu i polewamy sosem.Podajemy z
chrupkim pieczywem lub
solo w formie przystawki. :)
