Wykonanie

Smakowite i naprawdę szybkie w przygotowaniu roladki z niedocenianego
bakłażana.Mnie i mojemu mężowi smakowały wybornie, a mnie głównie z tego powodu, że zapiekane w
sosie pomidorowym bakłażany nie są suche i gąbczaste, a fantastycznie aromatyczne. Polecam!1 duży
bakłażan4-5 ząbków
czosnku1 kartonik passaty pomidorowej (500ml)1 kulka
mozarelli1 duży
pomidorsuszone
zioła (
tymianek,
bazylia)świeżo mielona
sól morskaprzyprawa uniwersalna /kostka rosołowa
pieprz czarny, świeżo mielony
Bakłażana po umyciu kroimy wzdłuż na cienkie plastry (jak na zdjęciu, około pół centymetrowe).Każdy plaster oprószamy
solą morską z obydwu stron i układamy je na ręczniku papierowym lub ściereczce, po czym pozostawiamy na pół godziny, by puściły sok.W tym czasie obieramy
czosnek i przeciskamy przez praskę oraz przygotowujemy sos.Jest on bardzo prosty, ponieważ taki najlepiej pasuje.Passatę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.Przyprawiamy ją lekko
przyprawą uniwersalną/kostką rosołową oraz
pieprzem.Jeśli odparowało zbyt dużo
wody, można odrobinę dolać, po czym zagotować ponownie.Sos wylewamy do formy, w której będziemy zapiekać warzywa.Po upływie pół godziny, na plastry
bakłażana nakładamy dość sporą ilość zmiażdżonego
czosnku, po czym posypujemy go równomiernie
ziołami.Na to układamy, w ilości według uznania,
mozarellę oraz
pomidora.Plastry
bakłażana z zawartością zawijamy szczelnie w rulonik i wkładamy do sosu.Tak postępujemy z każdym kolejnym plasterkiem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego formę z roladkami.Zapiekamy około 45 minut i delektujemy się smakiem. :)Ja podaję je z frytkami, ale równie świetnie będą smakowały
solo.


