ßßß Cookit - przepis na SER DOMOWY SMAŻONY

SER DOMOWY SMAŻONY

nazwa

Wykonanie

Ser smażony to przysmak nie jednej osoby, ja osobiście go lubię ale niektórzy domownicy za nim przepadają. Przygotowanie tego sera jest czasochłonne, jednak nie wymaga wiele pracy. Przygotowujemy go z prawdziwego twarogu, z mleka niepasteryzowanego, najlepiej nabyć, taki ser na targu.
SKŁADNIKI :
500 g twarogu
1 płaska łyżeczka sodki
2 łyżki masła naturalnego
1 łyżka kminku
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
PRZYGOTOWANIE :
Ser kruszymy do miski, posypujemy sodką i mieszamy. Miskę przykrywamy folią lub talerzykiem aby dochodziło powietrze a muszki nie miały dostępu. Pozostawiamy go na około 3-5 dni aż zgnije (dojrzeje ), zacznie się rozpuszczać i wydawać intensywny zapach.
Czas dojrzewania twarogu zależy od temperatury w jakiej przebywa, im cieplej tym lepiej dla sera. Dodatek sody przyspiesza ten proces. Ser jest gotowy kiedy jego zapach pożądnie nas drażni, a konsystencja stała się wyraźnie rzadsza i ciągnąca.
Gdy ser jest gotowy możemy go smażyć.
Na patelni ogrzewamy masło, dodajemy ser i ogrzewamy całość ciągle mieszając, na małym ogniu. Ser nie może się zagotować. Kiedy całkowicie się rozpuści a jego konsystencja stanie się gładka, bez grudek, zakręcamy gaz. Doprawiamy do smaku, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Ser przelewamy do miseczek lub pojemników, posypujemy kminkiem. Kiedy całkowicie ostygnie, przechowujemy go w lodówce.
Po zastygnięciu konsystencja sera jest zwarta, można go kroić, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/ser-domowy-smazony.html