ßßß Cookit - przepis na FRUŻELINA Z CZEREŚNI I RABARBARU

FRUŻELINA Z CZEREŚNI I RABARBARU

nazwa

Wykonanie

Frużelina z czereśni i rabarbaru to świetny dodatek do ciast, naleśników, gofrów itp. Czereśnie jako nietrwały owoc, w żelu są bardzo smaczne a dodatek rabarbaru świetnie uzupełnia ich smak. Dzisiaj przygotowałam wersję do słoiczków.
SKŁADNIKI :
1 kg ciemnych czereśni
30 dkg rabarbaru
10 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny z proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozmieszana w 3 łyżkach wody
PRZYGOTOWANIE :
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, rozpuszczamy.
Czereśnie drylujemy, rabarbar (łodygi ) kroimy na małe kawałki. Owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok. Owoce z sokiem zagotowujemy, gotujemy około 5 minut, zakręcamy gaz i wlewamy rozpuszczona żelatynę, mieszamy. Kiedy frużelina przestygnie wlewamy mąkę, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i gorącą masę nalewamy do małych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem, aż wystygną.
Frużelina powinna miec konsystencję żelu i jest gotowa do spożycia od zaraz.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/fruzelina-z-czeresni-i-rabarbaru.html