ßßß Cookit - przepis na KARKÓWKA Z GRILLA W MARYNACIE Z CZERWONEGO WINA

KARKÓWKA Z GRILLA W MARYNACIE Z CZERWONEGO WINA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podam swój rewelacyjny przepis na karkówkę w marynacie z wina czerwonego. Mięso dzięki niej szybko się grilluje, jest kruche, soczyste, miękkie i nie kurczy się. Prawdziwy sekret tak pysznego mięsa to wielogodzinne marynowanie a wino i przyprawy robią swoje. Dla tych którzy nie mają czasu na letnie grillowanie, można przygotować je w domy na grillu elektrycznym, będzie smakować równie pysznie jak to upieczone na zwykłym grillu.
SKŁADNIKI :
1-1 , 5 kg karczku
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1/4 szklanki oleju
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok z 2 cytryn
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
kilka listków mięty, drobno posiekanych
1 łyżka przyprawy do grilla
PRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy na plastry około centymetrowej grubości i delikatnie rozbijamy. W misce lub pojemniku mieszamy składniki marynaty, wkładamy plastry mięsa, obracamy je kilkakrotnie w marynacie, dociskamy tak aby całe było zakryte i odkładamy do lodówki na całą noc lub 24 godziny.
Przed grillowaniem kawałki mięsa wyciągamy z marynaty i pozostawiamy na kratce aby obciekło. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso bardzo szybko się piecze, jednak jeżeli chcemy bardziej wypieczone grillujemy jeszcze chwilkę.
Karczek podajemy z pieczywem, dowolnym sosem, np. czosnkowym, oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego !
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/05/karkowka-z-grilla-w-marynacie-z.html