Wykonanie
Takie
bułki można jeść same, z
masłem lub z dodatkami. W każdej wersji są pyszne. Dzisiaj dodałam
oliwki, jednak mogą to być również suszony
pomidory czy
zioła.

SKŁADNIKI :3 szklanki
mąki pszennej1/4 kostki
drożdży 100 g1/2 szklanki, gęstego, żytniego zakwasu ( jak nie mamy można użyć gęstego
żurku )3/4 szklanki ciepłej
wody1-2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukrugarść ciemnych
oliwek bez pestkiPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy z 1/2 szklanką ciepłej
wody łącznie z
cukrem. Do dużej miski wsypujemy
mąkę oraz
sól, wlewamy rozmieszane
drożdże ( nie muszą być wyrośnięte ),
olej, zakwas i wlewamy resztę
wody. Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie jednolite i gładkie. Na koniec wsypujemy część pokrojonych w plasterki
oliwek i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając w nie ręką. Ciasto dzielimy na 6-7 porcji i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na naoliwionej blaszce a w środek każdej wkładamy całą
oliwkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 20 - 30 minut. Po upływie 10 minut temperaturę zmniejszamy. Następnie spryskujemy
bułki wodą tak aby skórka ładnie się zarumieniła i pieczemy dalej. Studzimy, smacznego.

