Wykonanie
Bardzo lubię na śniadanie, rogaliki posmarowane
dżemem, lub
marmoladą a do tego
kawa, pycha :)
SKŁADNIKI :4 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 szklanka ciepłego
mleka1/2 kostki
drożdży 100 g4 łyżki
cukru50 g roztopionego
masładodatkowo 1 rozmącone
jajko i
sezam do posypaniaPRZYGOTOWANIE :W dużej misce mieszamy
drożdże w
mleku aż się rozpuszczą, następnie dodajemy
jajko, rozpuszczone
masło,
cukier i
mąkę. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto około 10 minut, odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę aby ładnie wyrosło.Ciasto przekładamy na posypany blat
mąką, zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy cieniutko ( 2-3 mm) na kształt koła, następnie radełkiem dzielimy na 6 części.Każdy kawałek zwijamy w rogalika zaczynając od górnej części, układamy na blaszce. Rogaliki smarujemy po wierzchu pędzelkiem rozmąconym
jajkiem, posypujemy
sezamem.Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 * C, pieczemy rogaliki około 20 minut, uważając aby nam się nie spiekły.Studzimy i zjadamy, smacznego.