Wykonanie
Polecam przepis na bardzo pyszny, miękki piernik staropolski i to domowy. Przełożony powidłami wieloowocowymi i masą z
orzechów. Warto czekać tyle czasu aby zjeść to pyszne ciacho.

SKŁADNIKI NA CIASTO :dojrzewające ciasto na piernik

MASA ORZECHOWA :500 g
orzechów ( włoskie, laskowe, ziemne )1/2 szklanki
mleka lub
śmietanki 30 %100 g
masła1/2 szklanki
cukruObrane
orzechy mielimy przez maszynkę do
mięsa, następnie w garnku zagotowujemy
mleko z
cukrem i
masłem, zdejmujemy z gazu i od razu wsypujemy mielone
orzechy. Mieszamy aż masa dobrze zgęstnieje. Gdyby była zbyt rzadka gotujemy chwilkę cały czas mieszając aż odparują płyny.
POLEWA CZEKOLADOWA :150 g
czekolady deserowej50 g miękkiego
masła100 g
śmietanki 30 %
Śmietankę z
masłem zagotowujemy. Kawałki
czekolady zalewamy gotująca się
śmietanką. Pozostawiamy na chwilę i mieszamy aż
czekolada się rozpuści.DODATKOWO :1 słoik powideł wieloowocowych lub
śliwkowychposypki dekoracyjne,
migdały,
daktyle,
kokosPRZYGOTOWANIE :Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość 0 , 5 cm (najlepiej wałkować już na papierze do pieczenia, wtedy unikniemy przy przenoszeniu rozerwania ciasta). Na blachę przekładamy pierwsze ciasto i pieczemy 15-20 minut w 170 *C. To samo robimy z drugą częścią ciasta.Wystudzony piernik kroimy na 3 części, pierwszą część smarujemy powidłami, nakładamy część masy orzechowej, przykrywamy drugim
ciastem i ponownie smarujemy powidłami i wykładamy masę, przykrywamy ostatnim
ciastem. Piernik przykrywamy folią aluminiową, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 dni aż naciągnie wilgoci. Kiedy piernik już zmięknie, polewamy go przygotowaną, już gęstniejącą
polewą czekoladową, dekorujemy według uznania.Drugi piernik przełożyłam masą
jabłkową, wyszedł równie pyszny. Ciasto może długo leżeć w chłodnym miejscu, bez obawy że nam się zestarzeje.Smacznego.




