Wykonanie
Papryka pieczona, marynowana to jeden z moich ulubionych składników kanapek, można ja również podawać jako przystawkę, lub dodać do różnych potraw.
Papryka pieczona jest bardzo smaczna, o lekki zapachu
czosnku, po prostu pyszna.
SKŁADNIKI :3-4 duże,
czerwone papryki5-6 ząbków
czosnkuolejbazylia suszonaPRZYGOTOWANIE :
Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pieczemy na blaszce, do góry grzbietem w piekarniku nagrzanym do 200-220 *C, około 25 minut.
Papryki muszą
mieć skórkę lekko przypieczoną.Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do woreczka do całkowitego wystudzenia. Ściągamy skórkę i kroimy
paprykę w paski które posypujemy
bazylią i krojonym w plasterki
czosnkiem. Układamy ciasno w słoiku i zalewamy gorącą
oliwą. Musimy uważać aby się nie poparzyć.
Papryki muszą być całkowicie zakryte
olejem. Taką
paprykę przechowujemy w lodówce około tygodnia.