Wykonanie
Biszkopt idealny do
tortów, wysoki, puszysty i
kakaowy. Aby był wysoki musimy pamiętać o tym żeby
białka były długo ubijane. Piekę go już któryś raz z kolei, kiedy się spieszyłam ciasto wychodziło niższe bo
białka były za krótko ubijane ale teraz wychodzi mi piękny i wysoki na około 5-6 cm w formie na tortownicę. Jeżeli pieczemy w blaszce o wymiarach 25/30 wyjdą nam dwa blaty, idealne do przekładania kremami.
SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm i blaszkę 25/30 cm5 dużych
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 duże łyżki ciemnego
kakaoBiałka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy
cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy
żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i
kakao, mieszamy
biszkopt delikatnie szpatułką.Formę na
biszkopt smarujemy
oliwą i leciutko posypujemy
bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.