Wykonanie
            Biszkopt idealny do 
tortów, wysoki, puszysty i 
kakaowy. Aby był wysoki musimy pamiętać o tym żeby 
białka były długo ubijane. Piekę go już któryś raz z kolei, kiedy się spieszyłam ciasto wychodziło niższe bo 
białka były za krótko ubijane ale teraz wychodzi mi piękny i wysoki na około 5-6 cm w formie na tortownicę. Jeżeli pieczemy w blaszce o wymiarach 25/30 wyjdą nam dwa blaty, idealne do przekładania kremami.

SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm i blaszkę 25/30 cm5 dużych 
jajek3/4 szklanki 
cukru3/4 szklanki 
mąki1 łyżeczka 
proszku do pieczenia3 duże łyżki ciemnego 
kakaoBiałka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy 
cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy 
żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i 
kakao, mieszamy 
biszkopt delikatnie szpatułką.Formę na 
biszkopt smarujemy 
oliwą i leciutko posypujemy 
bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.

