ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT KAKAOWY DO TORTÓW

BISZKOPT KAKAOWY DO TORTÓW

nazwa

Wykonanie

Biszkopt idealny do tortów, wysoki, puszysty i kakaowy. Aby był wysoki musimy pamiętać o tym żeby białka były długo ubijane. Piekę go już któryś raz z kolei, kiedy się spieszyłam ciasto wychodziło niższe bo białka były za krótko ubijane ale teraz wychodzi mi piękny i wysoki na około 5-6 cm w formie na tortownicę. Jeżeli pieczemy w blaszce o wymiarach 25/30 wyjdą nam dwa blaty, idealne do przekładania kremami.
SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm i blaszkę 25/30 cm
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże łyżki ciemnego kakao
Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką.
Formę na biszkopt smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/03/biszkopt-kakaowy-do-tortow.html