ßßß Cookit - przepis na GRZYBY PO KASZUBSKU DO SŁOIKA

GRZYBY PO KASZUBSKU DO SŁOIKA

nazwa

Wykonanie

Przepis na tak przygotowane grzybki w sosie pomidorowym bardzo mi się spodobał,wyglądają pięknie i smakują wspaniale.Idealne jako przekąska na zimno lub bezpośrednio ze słoiczka.
SKŁADNIKI :
1 kg grzybów zważonych po ugotowaniu ( świeżych około 1,5 kg)
3-4 cebule obrane i pokrojone w kostkę
0,5 szklanki oleju
ZALEWA :
1 szklanka wody
5 łyżek cukru
7 łyżek octu 10 %
5 łyżeczek przecieru pomidorowego 30 % (0,5 małego słoiczka)
1 łyżeczka soli
ostra papryka w proszku do smaku
Świeże grzyby oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie około pół godziny.Odcedzamy,płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski.
Olej wlewamy do garnka, podpiekamy na nim cebulę, do momentu aż zmięknie, dodajemy ugotowane grzybki.
Wodę na zalewę zagotowujemy z wszystkimi przyprawami.
Do garnka z grzybkami wlewamy zalewę, dokładnie mieszamy.
Napełniamy słoiczki, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/grzyby-po-kaszubsku-do-soika.html