Wykonanie
Lubie wariacje związane z
kurczakiem, danie proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem wyjątkowe :)Roladki dzięki
szynce szwarcwaldzkiej są aromatyczne i soczyste.

Składniki:2
filety z piersi kurczaka4 plastry
szynki szwarcwaldzkiej60 g
tofu200 g
pieczarekgarść posiekanej
natki pietruszki1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
musztardy rosyjskiej
słodka paprykasól,
pieprz2 łyżeczki
masłaPrzygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i smażymy na patelni na łyżeczce
masła. Pod koniec dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia.Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić
mięsa). Następnie
piersi z kurczaka przyprawiamy
solą (delikatnie),
pieprzem oraz
papryką z dwóch stron.Na każdym filecie rozsmarowujemy
musztardę, nakładamy
natkę pietruszki i
pieczarki, kładziemy pasek
tofu o szerokości około 1 cm i dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy w dwa plasterki
szynki szwarcwaldzkiej, dbając by miejsce złączenia zakryte było
szynką.Przekładamy roladki na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym
masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.Smacznego!