ßßß Cookit - przepis na Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej.

Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej.

nazwa

Wykonanie

Lubie wariacje związane z kurczakiem, danie proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem wyjątkowe :)
Roladki dzięki szynce szwarcwaldzkiej są aromatyczne i soczyste.
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
60 g tofu
200 g pieczarek
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
słodka papryka
sól, pieprz
2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i smażymy na patelni na łyżeczce masła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia.
Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron.
Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około 1 cm i dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy w dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, dbając by miejsce złączenia zakryte było szynką.
Przekładamy roladki na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/08/roladki-z-kurczaka-z-tofu-pieczarkami-i.html