ßßß
SKŁADNIKI:- opakowanie ciasta francuskiego- budyń śmietankowy/waniliowy- 300 ml mleka- słoiczek dżemu brzoskwiniowego- ewentualnie cukier- cukier puderPRZYGOTOWANIE:Z mleka odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy nasz budyń. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy rozprowadzony budyń, energicznie mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Teraz dodajemy dżem i dokładnie mieszamy (ewentualnie dosładzamy cukrem). Budyń odstawiamy do ostygnięcia (zimą najszybciej wystygnie na dworze). Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ja kroję ciasto na pół i każdą połówkę jeszcze na pół i tak aż do uzyskania kwadratów ok. 3cm). Kwadraty dzielimy na pół. Na jednej połowie kwadratów robimy trzy delikatne nacięcia. Na kwadratach bez nacięć układamy po łyżeczce budyniu, przykrywamy budyń kwadratami z nacięciem i sklejamy jak pierogi. Ciasteczka przed pieczeniem można posmarować mlekiem lub rozbełtanym jajkiem dla ładniejszego koloru. Pieczemy jee ok. 15 minut aż się zarumienią. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!