Wykonanie
Czasem dziękuję Bogu, że ktoś wymyślił
ciasto francuskie i można je dziś kupić w każdym sklepie. Paczkę ciasta zawsze mam w lodówce, ponieważ nigdy nie wiem kiedy uratuje mnie z tarapatów. Czy to brak koncepcji na obiad albo niespodziewani goście, którzy zapukają do drzwi za pół godziny.
Ciasto francuskie jest wszechstronne - nabierze takiej formy i takiego smaku jaki mu nadamy. Moje
ciasteczka nadziałam
budyniem z
dżemem brzoskwiniowym. Zapraszam!

SKŁADNIKI:- opakowanie
ciasta francuskiego-
budyń śmietankowy/waniliowy- 300 ml
mleka- słoiczek
dżemu brzoskwiniowego- ewentualnie
cukier-
cukier puderPRZYGOTOWANIE:Z
mleka odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy nasz
budyń. Resztę
mleka zagotowujemy, po czym dodajemy rozprowadzony
budyń, energicznie mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Teraz dodajemy
dżem i dokładnie mieszamy (ewentualnie dosładzamy
cukrem).
Budyń odstawiamy do ostygnięcia (zimą najszybciej wystygnie na dworze). Nagrzewamy piekarnik do 180*C.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ja kroję ciasto na pół i każdą połówkę jeszcze na pół i tak aż do uzyskania kwadratów ok. 3cm). Kwadraty dzielimy na pół. Na jednej połowie kwadratów robimy trzy delikatne nacięcia. Na kwadratach bez nacięć układamy po łyżeczce budyniu, przykrywamy
budyń kwadratami z nacięciem i sklejamy jak pierogi.
Ciasteczka przed pieczeniem można posmarować
mlekiem lub rozbełtanym
jajkiem dla ładniejszego koloru. Pieczemy jee ok. 15 minut aż się zarumienią. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!
