Wykonanie
Z okazji moich urodzin i zasłużonego odpoczynku pojechaliśmy do Zakopanego. A korzystając z okazji przywiozłam kilka
serków zwanych
oscypkami (z
krowiego mleka) charakteryzujących się słonym lecz aksamitnym smakiem. Postanowiłam podać je zupełnie inaczej niż zwykle. I tak powstały grillowane
oscypki na pysznej
sałatce z
kolendrowym dressingiem. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- kilka
oscypków- duża garść różnych
sałatDressing:- ząbek
czosnku- 8 łyżek
oliwy z oliwek- 2-3 łyżki
soku z cytryny- szczypta otartej
skórki z cytryny- 2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry- szczypta zmielonych nasion
kolendry- 1/2 łyżeczki
soli, szczypta
pieprzu, szczypta
cukruPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy dressing: do słoiczka np. po
dżemie wkładamy utarty
czosnek z
solą i resztę składników. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy by składniki się wymieszały.
Oscypki grillujemy lub smażymy na
maśle na patelni aż zmiękną. Na talerzu układamy garść
sałat, na środku układamy
oscypki i wszystko skrapiamy dressingiem. Smacznego!