ßßß Cookit - przepis na Ciasto"Pijany kokos"

Ciasto"Pijany kokos"

nazwa

Wykonanie

Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari, delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy.
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
3/4 szklanki cukru
Masa kokosowa:
1/2 litra śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
5 łyżek likieru kokosowego Canari
1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
4 łyżki cukru pudru
Poncz:
150 ml przegotowanej wody
150 ml likieru kokosowego Canari
Masa z białej czekolady:
330 ml śmietany kremówki
1 tabliczka białej czekolady
wiórki kokosowe do posypania
Sposób wykonania:
CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.
PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.
MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu
MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.
PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Życzę smacznego ;-)
Jeśli chcecie nabyć takie likiery do swoich wypieków czy innych deserów zachęcam do odwiedzenia strony producenta HENKELL &CO VINPOL To jedna z firm która znalazła się w czołówce największych przedsiębiorstw w Polsce, w sektorze wyrobów winiarskich.Polecam bo likiery Canari są przepyszne!
http://www.henkell-polska.pl/page_canari.html
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/06/ciastopijany-kokos.html