Wykonanie
Prosta, dla wielu z Was pewnie dobrze znana, łatwa w przygotowaniu z
kaszą manną, polewa
mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym
stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :)Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty, jeśli przegapicie będzie wiórowata i nie smaczna .To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga .... Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)



Składniki:Ciasto:1 szklanka
kaszy manny błyskawicznej3
jajka1/2 szklanki
cukruszczypta
soliszczypta
cynamonu1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejMleczna polewa:1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2
laski waniliiDekoracja:biały
lukierskórka kandyzowana pomarańczowaSposób przygotowania:CIASTO:
Jajka wbijamy do miski wsypujemy
cukier ustawiamy na garnku z parującą gorącą
wodą i ubijamy na puszystą pianę, aż
jajka wyraźnie podwoją swoja objętość, zdejmujemy z nad pary i dalej ubijamy aż masą będzie całkiem chłodna, nie przerywając miksowania, wsypujemy powoli
kaszę mannę aż do skończenia, następnie do masy dodajemy szczyptę
soli i
cynamon, oraz
skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy.Całość wylewamy do silikonowej formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c.POLEWA
MLECZNA:
Mleko zagotowujemy z
cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z
wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy.Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z
pomarańczy.Smacznego :)

