Wykonanie
Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo, już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :)




Składniki:5 jaj25 dag
masła30 dag
mąki pszennej10 dag
cukru trzcinowego brązowego10 dag
cukru zwykłego16 g
cukru wanilinowego Delecta10 dag mielonych
orzechów laskowych5 łyżek
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia Delecta
Lukier:1
białko1 szklanka
cukru pudruaromat cytrynowydowolna dekoracjaSposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową Miękkie
masło ucieramy z jednym całym
jajkiem,oraz
żółtkami,
cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce
śmietany oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, wsypać mielone
orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z
białek.



Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka.
Lukier:
Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym
cukrem pudrem i odrobiną
olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania.Życzę smacznego :-)Wpis zgłaszam do konkursu Wielkanocne Wypieki z Delectą na Durszlaku.http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-wypieki-z-delecta