Święta święta i teraz czas na sylwestra..;) Dla tych którzy zostają w domu i nie bawią się na wielkich balach zostawiam przepis na świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie!Składniki12-13 parówek dobrej jakości2 opakowania ciasta francuskiego świeżego1 jajko2 łyżki mlekaziarna słonecznikaSOS:1/2 szklanki śmietany 18%1/2 szklanki majonezu4 ząbki czosnkusól do smakupieprz czarny do smakuSposób przygotowaniaCiasto francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm.Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie.Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić.Sos : Majonez łączymy ze śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu,możemy udekorować zieleniną.Przekąskę podajemy gorącą z sosem czosnkowym lub ketchupem.