Wykonanie
Serniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie
śliwkowym spodem, polana
czekoladową polewą tworzą pyszną całość.Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne.



SkładnikiBlaszka 24/28 cmCiasto
śliwkowe:30 dag
śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji10 dag
masła100 g
brązowego cukru pudru15 dag
mąki tortowej2
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg mielonego półtłustego
twarogu6 jaj3/4 szklanki
cukruaromat cytrynowy lub
śmietankowy1
budyń śmietankowy50 g
masła150 ml
mleka 3,2%2 łyżki
śmietany 18%Dekoracja:
polewa czekoladowaśliwki w
czekoladzieSposób przygotowaniaCIASTO
ŚLIWKOWE :
Śliwki w
czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać
masło oraz
cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia
cukru,odstawić do wystygnięcia.Gdy masa będzie chłodna wbić dwa
jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie.MASA SEROWA :
Twaróg zmiksować mikserem z
jajkami,
cukrem,
olejkiem do ciasta oraz
budyniem rozpuszczonym w
mleku i
masłem na gładką masę.Wylać na
śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować
polewą czekoladową oraz
śliwkami w
czekoladzie.Życzę smacznego :-)Przepis bierze udział w konkursie na stronie
Bazylia.pl