Wykonanie
Razowiec z jaglanką i
płatkami owsianymi na zakwasie to świeżutki chlebek z domowej piekarni, z pewnością będzie smakował nadzwyczajnie!

Składniki2 szklanki
mąki pszennej typ 6502 szklanki
mąki żytniej razowej2 łyżki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
płatków jaglanych1/2 szklanki
płatków owsianych3 łyżki
ziaren słonecznika1/2 szklanki czynnego zakwasu
chlebowego5 g świeżych
drożdży2,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżka
miodu gryczanego1 łyżka
oleju ryżowego1.W misce mieszamy
mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz
płatki jaglane oraz owsiane i
słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać
sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej
wody dodać
drożdże ,
olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.2.
Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek
chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posypać pozostawionymi
płatkami oraz
słonecznikiem,zaczekać aż troszkę podrośnie .Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut. Studzić na kratce.Podawać z dowolnymi dodatkami.Życzę smacznego!