Wykonanie
Składniki2,5 szklanki
mąki pszennej20 g
drożdży świeżych1
jajko3/4 szklanki
wody1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
suszonego koperku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1 łyżka
oliwy z oliwek100 g
sera typu
feta1 roztrzepane
jajkoSposób przygotowania
Drożdże pokruszyć do miseczki wsypać
cukier i utrzeć,rozmieszać z ciepłą
wodą. W osobnym naczyniu przesiać
mąkę wbić
jajko,osolić -szczyptę aby nie przedobrzyć bo
ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać
oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową
koperku i
rozmarynu. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku
sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia.Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem blasze posmarować wierzch
jajkiem posypać resztą
koperku i
rozmarynu piec 20 minut w temp 180*c.