Wykonanie
Takie babeczki upiekłam dla rodzinki, aby przekonać ich do
kaszy jaglanej.Nie zdążyłam ich jeszcze na dobre powyciągać z foremek, a już dostałam od dzieciaków mnóstwo pochwał za to, że upiekłam tak pyszne babeczki.
Składniki:- szklanka
mąki jaglanej (mielona
kasza jaglana)- 2 łyżki
maki kokosowej- 2
jajka- 1 szklanka
mleka kokosowego (lub inne jak ktoś woli)- 3 łyżki
oleju kokosowego- 4 spore łyżki
ksylitolu- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia b/g- 2 łyżki wiórek
kokosowychW jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej miksujemy
mleko,
jajka i rozpuszczony
olej kokosowy. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy. Powstała rzadka masa. Masę przelewamy do foremek na muffinki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem) do 3/4 wysokości foremki. Masę przelewałam łyżką, za każdym razem całość przemieszałam.Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut. Wyszło 12 muffinek.
Myślę, że muffinki będą świetnym wypiekiem dla mojej mamy, która podobnie jak ja szuka zdrowych alternatyw dla
słodyczy.