ßßß Cookit - przepis na Farinata al'a pizza z mąki z ciecierzycy

Farinata al'a pizza z mąki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Farinata to włoski placek z mąki z ciecierzycy. Już kilkakrotnie jadłam to danie i zawsze bardzo mi smakuje.
Bazą oczywiście jest ciasto (mąka z ciecierzycy, olej i woda), a dodatki można dobierać dowolnie lub nawet upiec bez dodatków jako płaski chlebek.
Składniki (mała porcja):
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- sól
- szczypta chili
- dodatki: pokrojona w plasterki parówka, pomidor, ser żółty
W misce miksujemy mąkę z wodą, oliwą i przyprawami. Zostawiamy na ok. godzinę. Następnie przelewamy masę na formę do pieczenia tart (wysmarowana wczesniej oliwą) i dodajemy dodatki.
Pieczemy w 180 stopniach ok.30 minut.
Źródło:http://jemy-rozdzielnie.blogspot.com/2014/05/farinata-ala-pizza-z-maki-z-ciecierzycy.html