Wykonanie

Zawsze przed Wielkanocą spotykam kogoś, kto "nie lubi mazurka". I w
sumie się nie dziwię, jeśli ktoś miał możliwość skosztowania tylko i wyłącznie kupnych mazurków. Zupełnie zaś nie rozumiem jak można nie lubić pysznego, kruchutkiego, DOMOWEGO mazurka z nadzieniem, które za każdym razem może być inne?:))) Toż to czysta rozkosz!:D Dziś podam Wam przepis na najlepsze kruche ciasto do mazurka, które zawsze się udaje i smakuje wspaniale! A z odpowiednim dodatkiem, np.
kajmakiem, zachwyci największego przeciwnika mazurków:) I muszę tu jeszcze koniecznie dodać, że dekoracja mazurka, którą widzicie na zdjęciach to wspólne dzieło moje i mojego Synka Adasia;-PSKŁADNIKI:180 g
mąki pszennej60
mąki ziemniaczanej125 g zimnego
masła1
żółtko30 g
cukru pudru2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany 18%DODATKOWO:1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
bakalie: np.
migdały,
żurawina, kandyzowany
ananas, itp.,rozpuszczona
gorzka czekoladaWYKONANIE:Zimne
masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk.Uformuj kulę, przełóż ją do woreczka foliowego (lub zawiń w folię) i wsadź do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie cisto rozwałkuj na dowolny kształt - u mnie to prostokąt. (Z
boków odkroiłam po kawałku ciasta i rozwałkowałam na paski szerokości 1-1,5 cm, następnie przykleiłam je na wierzchnie ranty prostokąta i poprzyciskałam widelcem, aby zrobić wzorek).Ciasto przełóż na blachę i wsadź ponownie do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wyjmij je z lodówki, ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.Ostudzony mazurek posmaruj masą kajmakową i udekoruj wg uznania. Gdyby masa była zbyt gęsta, możesz ją lekko podgrzać w garnuszku z grubszym dnem.UWAGA! Upieczone ciasto jest bardzo kruche, więc musisz obchodzić się z nim z największą delikatnością!


