Wykonanie

Dziś przygotowałam bardzo smaczną i pożywną
sałatkę z
kaszą kuskus, która świetnie nadaje się na szybki sycący obiad, ale można ją również śmiało podać gościom na wieczornym spotkaniu. Łączy ona w sobie wiele smaków, a szczególnej chrupkości nadają jej uprażone uprzednio na złoto siekane
migdały.
Sałatka bardzo smakowała nawet moim Dzieciom, dlatego szczerze ją polecam!SKŁADNIKI:200 g
kaszy kuskus80 g
fety70 g siekanych
migdałów7
pomidorków koktajlowych12 czarnych
oliwek (mogą być zielone)5 mini papryczek kolorowych lub jedna duża czerwonagarść siekanego
szczypiorku1 łyżka
masła (użyłam ekologicznego)5 łyżek
oliwy z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:Na początek wsyp
kaszę do miski i zalej gorąca, wrzącą
wodą 1 cm ponad powierzchnię
kaszy. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut., aby
kasza napęczniała.W tym czasie upraż na suchej patelni 70 g siekanych
migdałów, po czym przesyp je na spodek do lekkiego przestygnięcia.Na tej samej patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini
paprykę (ja dałam dwie malutkie żółte, dwie czerwone i jedną
pomarańczową). Nie smaż długo, tylko do lekkiego zrumienienia, tak aby
papryka zachowała swoją chrupkość, a w środku była soczysta.Pokrój w kostkę
fetę, posiekaj
szczypiorek,
oliwki potnij w drobne kółka, a
pomidorki koktajlowe przekrój na pół.Gotową
kaszę kuskus dobrze wymieszaj, żeby odparować resztę
wody oraz dosól i dopieprz do smaku (ale uważaj z ilością
soli, ponieważ dodasz jeszcze słoną
fetę!) Dodaj równiez łyżkę dobrego
masła.Teraz przełóż do
kaszy podsmażoną
paprykę wraz z pozostałą po smażeniu
oliwą z oliwek, dodaj pokrojoną
fetę,
oliwki,
pomidorki oraz posiekane
migdały. Całość dobrze wymieszaj. Pod wpływem ciepła
feta zacznie się powoli roztapiać, dając wspaniały posmak
kaszy.Całość posyp
szczypiorkiem.Gotowe danie można podawać jako pyszny, ciepły, samodzielny posiłek lub po wystudzeniu jako
sałatkę. Smacznego!


