Wykonanie

Przygotowanie tego efektownego
chleba jest banalnie proste! Wystarczy naciąć go w kratkę, nadziać
mozzarellą i
oliwkami, zapiec i gotowe! Pyszna, chrupiąca skórka, delikatny miąższ, rozpływająca się w ustach
mozzarella i wyraziste
oliwki stanowią doskonałą przystawkę do sałatek podczas kolacji ze znajomymi. Polecam!SKŁADNIKI:1 bochenek
chleba (dowolny rodzaj)o,5 kostki
masła (użyłam ekologicznego)2 kulki
mozzarelligarść czarnych
oliwek (mogą być zielone)
szczypiorekWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Ostrym nożem natnij bochenek
chleba od góry w kostkę, aż do brzegów, ale uważaj, aby
chleb się nie rozpadł.Miękkim
masłem nasmaruj wewnątrz dokładnie wszystkie nacięte ścianki.Na tarce o grubych oczkach zetrzyj
mozzarellę i wsyp ją równomierni do nacięć w
chlebie.
Oliwki pokrój w krążki i powciskaj w wolne miejsca w nacięciach.Tak przygotowany
chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz do zrumienienia skórki i roztopienia się
mozzarelli (około 10 minut).Gorący wyjmij z piekarnika i posyp świeżo posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego!



