Wykonanie
Piątek tygodnia koniec, a co na obiad???? U mnie na ogół zawsze w ten dzień na obiad jest
rybka, albo naleśniki.Dziś przedstawię Wam mój pomysł na
rybkę w warzywach.
Potrzebne będzie:
rybka - u mnie po raz kolejny
Dorsz atlantycki 2 kawałki dla 2 osób1
marchew1
pietruszka1 mały bądź 1/2 większego
selera4 szt. małych ziemniaczków
masłopieprzsólprzyprawa do ziemniakówFolia aluminiowaNa początek przygotowujemy warzywa. Wszystkie obieramy,
ziemniaki kroimy na ćwiartki bądź półksiężyce.
Resztę warzyw albo trzemy na tarce z dużymi oczkami, albo wykorzystujemy do tego maszynę. Ja robię to drugie i dziękuję, że ktoś mnie może wyręczyć:))
Wcześniej oczywiście rozmrażam
rybę.
Gdy już jest
ryba rozmrożona to kładę kawałek na folię aluminiową i przyprawiam go
solą i
pieprzem.
Następnie posypuję startymi warzywami i układam na warzywa
ziemniaki.
Dodatkowo
solę ziemniaki i dodaję na nie
przyprawy do ziemniaków oraz trochę
masła.
Tak przygotowaną porcję zakrywam folią i odkładam do naczynia, które pójdzie do piekarnika. Z drugim kawałkiem robię to samo.
Tak przygotowane paczuszki wkładam do piekarnika na ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 190 stopni.
Proponuję po około 45 minutach sprawdzić czy
ziemniaki są już miękkie, bo tu tylko o nie najbardziej się rozchodzi.
Rybka będzie bardzo szybko gotowa, podobnie jak cienko starte warzywa.
Także kontrolujcie
ziemniaki i gdy one będą miękkie można wyjmować paczuszki i zaczynać jeść.Życzę powodzenia i smacznego.