Wykonanie
Kolejna wspaniała opcja, żeby wykorzystać
syrop dyniowy, albo puree, które zalega w lodówce. Koktajl jest przepyszny, korzenny, kremowy i słodki, idealny na szybkie, jesienne śniadanie.* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 1 porcję.► puree z pieczonej dyni [1/2 szklanki]►
banan [130 g / 1 sztuka]►
mleko (u mnie
sojowe) [125 ml / 1/2 szklanki] +
woda [1/2 szklanki]►
miód [łyżeczka]►
cynamon [1/3 łyżeczki]►
gałka muszkatołowa [1/4 łyżeczki]► sproszkowane
goździki [1/4 łyżeczki]Alternatywna wersja z
syropem dyniowym .► puree z pieczonej dyni [1/2 szklanki]►
banan [130 g / 1 sztuka]►
mleko (u mnie
sojowe) [125 ml / 1/2 szklanki] +
woda [1/2 szklanki]►
syrop dyniowy [2-3 łyżki]Przygotować puree z dyni (upiec pokrojoną na kawałki i piec aż do miękkości, po czym wystudzić i zblendować).Połączyć wszystkie składniki z blenderze kielichowym i blendować przez 2-3 minuty.Aby uzyskać bardziej gęstą i treściwą konsystencję można użyć mrożonego
banana.