Wykonanie
W tym roku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z
truskawkami i
borówkami, a teraz przyszedł na
czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam!

Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąkisól do smaku1
jajko1 niepełna szklanka ciepłej
wody2 łyżki
olejuNadzienie:wydrylowane
czereśnie (ok. 400-500 g)Sposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na kilka minut i przykrywamy ściereczką.2. Wałkujemy po kawałku ciasta, wycinamy kółka, nakładamy 2-3 połówki
czereśni i zlepiamy dokładnie.3. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.4. Podajemy z roztopionym
masłem lub
śmietaną i posypane
cukrem.Smacznego!!!