ßßß Cookit - przepis na Kąski kurczaka w maślance i płatkach

Kąski kurczaka w maślance i płatkach

nazwa

Wykonanie

Fajna odmiana dla zwykłego filetu z kurczaka. Przepis znalazłam u Pauliny .
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 szklanka maślanki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
kilka garści zwykł ych płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy. Kroimy w paski. Mięso nacieramy pieprzem i solą i przekładamy do miski.
2. Ma ślankę mieszamy z ziołami prowansalskimi, zalewamy nią kurczaka.
Mięso odkładamy do lo dó wki na k ilka godzin lub na całą noc.
3. P łatki kukurydz iane rozgniatamy wał kiem (tylko nie ma miał). Paski kurczaka panierujemy w płatkach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i całość zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w 180 st. C.
4. Kąski są pyszne i chrupiące. Można do daw a ć je z surówkami lub różnymi dipami.
Smacznego!!!
Źródło: Smak mojej kuchni
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/kaski-kurczaka-w-maslance-i-patkach.html