Wykonanie
Pieczony kurczaczek...tego nie da się nie lubić. Dzisiaj
piersi z kurczaka panierowane w chrupiącej panierce z
płatków kukurydzianych. Można podawać z dowolnym sosem lub z pyrami/frytkami i surówką.1
pierś z kurczaka (pojedyncza)1,5 łyżeczki
soku z cytryny125 ml
maślankisól,
pieprz2 łyżeczki
piwa (u mnie Jasne
Ryżowe Książęce; w wersji dla dzieci pominąć)
płatki kukurydzianePierś z kurczaka pokroić w paski (jeśli chcemy zrobić serduszka kroimy długie, cienkie paski). Oprószamy
solą i
pieprzem z obu stron.
Kurczaka zalewamy
maślanką z
sokiem z cytryny i
piwem. Zostawiamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie każdy kawałek
mięsa obtaczamy w mocno pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.kawałki
kurczaka możemy nabić na patyczki do szaszłyków, żeby wygodniej się je jadło.Jeśli chcemy, możemy zrobić
kurczaka w kształcie serduszek - cienkie plastry
kurczaka zginamy w połowie i składamy końcówki do środka.
Kurczaka piec w 200°C, aż
płatki się zarumienią a
mięso upiecze (czas zależy od wielkości kawałków, ja piekłam przez 20minut).

Przepis bierze udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku" jako moja propozycja potrawy stanowiącej najlepsze połączenie smakowe z
piwem Jasne Ryżowe Książęce.