Wykonanie
Mój pierwszy blok
czekoladowy - taka słodka pyszna domowa
słodycz :) Przepis dostałam od cioci, w końcu zrobiłam i od razu polecam wszystkim tu zaglądającym :)

Składniki:
1 kostka
masła2 szklanki
cukrupół szklanki
wody3 duże łyżki
kakao lub
czekolady w proszku
pół kg
mleka w proszkubakalie (u mnie mieszanka studencka, mogą być
rodzynki,
żurawina, orzeszki,
migdały itp.)
2 duże lub 4-5 małych paczek pokruszonych
herbatników (typu pepitki)
Sposób przygotowania:
1.
Masło,
cukier oraz
kakao lub
czekoladę w proszku gotujemy na wolnym ogniu około 3-ch minut.
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
mleko w proszku,
bakalie, całość dokładnie mieszamy.
3. Na koniec dodajemy pokrojone
herbatniki i mieszamy.
4. Masę przekładamy do plastikowego lub szklanego naczynia (u mnie keksówka żaroodporna) wyłożonego folią spożywczą.
5. Blok odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia, podajemy pokrojony w plastry lub inne dowolne kawałki.
Smacznego!!!