Wykonanie

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić to ciasto.Gdy niedawno poczęstowała mnie nim moja koleżankato pomyślałam, że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)Chociaż z dzieciństwa pamiętam, że moja mama też robiłablok
czekoladowy.Wyjadałam jej łyżeczką
mleko w proszku.No to przypomnijmy sobie stare, dawne czasy....

Składniki:kostka
masła1 szklanka
cukru3-4 szklanki
mleka w proszku ( nie granulowanego )3-4 łyżki gorzkiego
kakao1/2 szklanki
wody4 opakowania
herbatnikówpół szklanki
bakalii
Sposób przyrządzania:W garnku rozpuściłam
masło,
wodę,
cukier i
kakao.Nie zagotowywać - tylko podgrzać i rozpuścić.

Rozpuszczoną masę odstawiłam do ostygnięcia.

W misce wymieszałam wystudzoną masę z
mlekiem w proszku.

Dodałam
bakalie
i pokruszone
herbatniki
Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam połowę masydo wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Posypałam
herbatnikami
I przykryłam pozostałą resztą masy.

Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki.Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.Zastrzegam ,że blokiem
czekoladowym można się zasłodzić...ale o to chodzi prawda? ;)
Herbatniki i
bakalie chrupią a masa słodzi nasze podniebienia...pychotka!

Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecamCIASTO MAXI KING
