ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa do słoików

Fasolka szparagowa do słoików

nazwa

Wykonanie

Rok temu po raz pierwszy robiłam taką fasolkę na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę - wykorzystałam ją do różnych sałatek i do przygotowania z bułką tartą. Polecam gorąco.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
Zalewa (na 1 litr wody):
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
odrobina kwasku cytrynowego (na końcu łyżeczki) - można zamiast kwasku dać 3 łyżki octu lub w ogóle pominąć
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Gotujemy na półtwardo.
2. Gotujemy zalewę.
3. Fasolkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut.
Fasolka ładnie się przechowywała, a co najważniejsze, nie psuła się.
Smacznego :)
Źródło: My cuisine
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/07/fasolka-szparagowa-do-soikow.html