ßßß Cookit - przepis na FASOLKA SZPARAGOWA W SŁOIKACH

FASOLKA SZPARAGOWA W SŁOIKACH

nazwa

Wykonanie

Aktualnie wokół nas znajduje się wiele dobrodziejstw. Smakujemy owoce, warzywa... A jak będzie zimą? Poza standardowymi dżemami dobrze jest zamknąć w słoiku ulubione warzywa. Dzięki takim przetworom w chłodne, zimowe popołudnia szybko przygotujemy smaczny obiadowy dodatek lub wspaniałą rozgrzewającą zupę.
2 kg fasolki szparagowej
4 szklanki wody
40 g soli
20-30 g cukru
2 g kwasku cytrynowego
Najpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Z 0,5 kg fasolki wychodzi około 1 litrowy słoik.
Fasolkę myjemy i obieramy. W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy fasolkę do gorącej, osolonej wody - gotujemy około 2 minuty, a następnie wyjmujemy. Czynność powtarzamy z całością fasolki.
Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy 4 szklanki wody wraz z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na kwasek należy uważać, lepiej dać go mniej i potem dosypać niż dać go za dużo ;-)
Zależnie na co będziemy przeznaczać przygotowywana fasolkę, możemy ją układać w całości w dużych litrowych słoikach, lub pociąć na kawałki i wkładać w mniejsze około 300 mililitrowe. Po porcjowaniu fasolki (nie należy układać jej pod samą pokrywkę), wlewamy do słoików zalewę i dokładnie zakręcamy.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
Jeśli któryś ze słoików będzie syczał i przepuszczał zalewę, należy go odkręcić, porządnie wytrzeć gwint słoika i nakrętkę, ponownie zakręcić oraz zapasteryzować.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/08/fasolka-szparagowa-w-soikach.html