Wykonanie
Aktualnie wokół nas znajduje się wiele dobrodziejstw. Smakujemy
owoce, warzywa... A jak będzie zimą? Poza standardowymi
dżemami dobrze jest zamknąć w słoiku ulubione warzywa. Dzięki takim
przetworom w chłodne, zimowe popołudnia szybko przygotujemy smaczny obiadowy dodatek lub wspaniałą rozgrzewającą zupę.2 kg
fasolki szparagowej4 szklanki
wody40 g
soli20-30 g
cukru2 g kwasku
cytrynowegoNajpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Z 0,5 kg
fasolki wychodzi około 1 litrowy słoik.
Fasolkę myjemy i obieramy. W dużym garnku gotujemy
wodę i partiami wrzucamy
fasolkę do gorącej, osolonej
wody - gotujemy około 2 minuty, a następnie wyjmujemy. Czynność powtarzamy z całością
fasolki.Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy 4 szklanki
wody wraz z
solą,
cukrem i kwaskiem
cytrynowym. Na kwasek należy uważać, lepiej dać go mniej i
potem dosypać niż dać go za dużo ;-)Zależnie na co będziemy przeznaczać przygotowywana
fasolkę, możemy ją układać w całości w dużych litrowych słoikach, lub pociąć na kawałki i wkładać w mniejsze około 300 mililitrowe. Po porcjowaniu
fasolki (nie należy układać jej pod samą pokrywkę), wlewamy do słoików zalewę i dokładnie zakręcamy.Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.Jeśli któryś ze słoików będzie syczał i przepuszczał zalewę, należy go odkręcić, porządnie wytrzeć gwint słoika i nakrętkę, ponownie zakręcić oraz zapasteryzować.SMACZNEGO :-)