Wykonanie

Mała czarna, świeżo zmielona, aromatyczna... po prostu klasyka. Nie wszyscy jednak lubią bawić się z pływającymi fusami czy ekspresem. I tu z pomocą przychodzi
kawa rozpuszczalna. Jest szybko, bezboleśnie i bez czarnych kropek
między zębami. Ale czy to na pewno dobre wyjście? Przyjrzyjmy się jej bliżej.ProdukcjaNa rynku dominują dwa sposoby pozyskiwania
kawy rozpuszczalnej - osuszanie lub liofilizacja, czyli suszenie przez wymrażanie. Nie
będę zagłębiać się w procesy technologiczne,
powiem tylko że ten drugi, w porównaniu z osuszaniem wypada lepiej. Pozwala na otrzymanie produktu z mniejszym uszczerbkiem na aromacie, co nie zmienia faktu że nadal mamy do czynienia z ubogą wersja małej czarnej.ZaletyWygoda. Nie bawimy się z fusami. I na tym chyba koniec pozytywów.WadyTu sprawa wygląda okazalej. Po pierwsze według danych literaturowych
kawa rozpuszczalna zawiera więcej kofeiny niż mielona - filiżanka (160 ml)
kawy rozpuszczalnej z jednej łyżeczki zawiera średnio 61 mg kofeiny, natomiast taka sama ilość
kawy parzonej to 40 mg tej substancji. Owszem, umiarkowane spożycie kofeiny (100–500 mg dziennie) korzystnie stymuluje aktywność centralnego układu nerwowego, pracę
mięśni i
serca, zwiększa sprawność myślenia, usuwa zmęczenie. Jednak jej większe ilości nie są wskazane.Wg badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Rzeszowski oraz Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Rzeszowie próbki
kawy rozpuszczalnej charakteryzują się najwyższą zawartością ochratoksyny spośród innych badanych produktów (
mąka,
ryż,
kasze,
wino itd.). Co to właściwie oznacza? Mikotoksyny to niebezpieczne dla ludzi i zwierząt pleśnie . Stanowią przyczynę ostrych zatruć pokarmowych, a nawet śmierci. Są rakotwórcze, immunosupresyjne, teratogenne, neurotoksyczne oraz estrogenne. Jedną z nich jest właśnie ochratoksyna A (OTA), która wykazuje bardzo silne działanie.Tabela. Zawartość ochratoksyny A (OTA) w wybranych produktach spożywczychProduktLiczba próbekMaksimum (μg·kg -1)Minimum (μg·kg -1)
Kasza gryczana161 , 501 , 00
Kasza jęczmienna291 , 500 , 30
Kasza manna91 , 500 , 30
Mąka pszenna431 , 501 , 00
Mąka żytnia82 , 171 , 50
Kukurydza i
przetwory241 , 500 , 15
Przyprawy181 , 501 , 50
Kawa rozpuszczalna174 , 791 , 50
Wino251 , 100 , 25No i w końcu - nie oszukujmy się,
kawa rozpuszczalna niewiele ma wspólnego z jakością . Najczęściej produkuje się ją z mniej szlachetnych odmian, których walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia. Ta
kawa ma być łatwa w przygotowaniu, nie aromatyczna. Nie łudźcie się, że do jej przygotowania stosuje się najlepsze ziarna. Zazwyczaj wybiera się te, które nie są zbyt reprezentatywne - popękane, mniej dojrzałe, o mało intensywnym zabarwieniu i aromacie.
Napoje kawoweNo i czas na większy kaliber -
napoje kawowe typu "2in1" lub "3in1", czyli mieszanki
cukru, tłuszczu i
białek mleka, imitujące
kawę (zwróćcie uwagę na zawartość procentową
kawy). Jeśli tak jak ja nie przepadacie za utwardzonym tłuszczem i toną
cukru, zróbcie sobie prawdziwą
kawę. Niech już nawet będzie z tym
cukrem :)Mokate 3in1
napój kawowy w saszetkachskład:
cukier,
syrop glukozowy, rozpuszczalny ekstrakt
kawy (8,2%), ekstrakt
kawy zbożowej (ekstrakt prażonego jęczmienia i żyta),
tłuszcz roślinny,
tłuszcz roślinny utwardzony,
białka mleka, substancja przeciwzbrylająca - E 551Produkt może zawierać śladowe ilości soiNescafé 3in1 Classic rozpuszczalny
napój kawowy w saszetkachskład:
cukier,
syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren
palmowych,
kawa rozpuszczalna 10,1%, regulatory kwasowości (E331, E340, E452),
białka mleka,
sól, emulgatory (E471, E472e), aromatyKażdy smakosz zgodzi się ze mną, że nie ma nic przyjemniejszego niż aromat świeżo zmielonej
kawy. Czy
kawa rozpuszczalna może się z tym równać? Wg mnie nigdy. Owszem, w rozpuszczalnej nie znajdziemy fusów, co pozornie jest dość wygodną sprawą, ale co z tego skoro do pięt nie dorasta nawet niskiej jakości
kawie naturalnej. Poza tym z fusami można zrobić wiele przydatnych rzeczy, np.
cynamonowo-
kawowy peeling do ciała. Próbowałam, niesamowicie pachnie i działa - polecam :)Źródła:1. http://www.coffeedesk.pl/baza-wiedzy/kawa/podstawowe-informacje/53/Kawa-Rozpuszczalna-Czy-To-Jeszcze-Jest-Kawa2. https://ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200426-0430.pdf3. http://www.ptf.content-manager.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200776-0781.pdf4. http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_8.pdf
