ßßß Cookit - przepis na Kasza bulgur z pieczoną marchewką

Kasza bulgur z pieczoną marchewką

nazwa

Wykonanie

Kto śledzi mojego fanpage'a ten wie, że ostatnio zaopatrzyłam się w różne rodzaje kasz, w tym bulgur. W Polsce jest mało popularny produkt, za to na Bliskim Wschodzie to jeden z głównych składników diety. Bulgur produkuje się z ziaren pszenicy durum (tzw. twardej), czyli tej "lepszej" odmiany. Zamierzam poświęcić rodzajom kasz osobny post, dlatego nie będę się teraz rozpisywać. Co do samego przepisu - jeśli znudziła Wam się owsianka czy jaglanka na śniadanie, musicie koniecznie spróbować tej propozycji. W zasadzie dzień wcześniej można ugotować kasze i podpiec marchewkę, a rano tylko wymieszać i zalać gorącym mlekiem. Szybko i i pożywnie. A i kasza sama w sobie jest naprawdę pyszna, polecam :)
Składniki (2 porcje)
szklanka kaszy bulgur (ok. 140 g)
2 szklanki wody
2 marchewki
łyżka oleju kokosowego
szklanka mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
łyżeczka miodu
1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
2. Olej kokosowy wymieszaj z przyprawami i miodem, obtocz w tym pokrojoną marchewkę.
3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na to połóż kawałki marchewki.
4. Piecz ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając żeby nic się nie przypaliło.
5. Kaszę zalej wrzącą wodą, gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Nie mieszaj. Następnie przykryj i odstaw na kilka minut aż spęcznieje. Ewentualny nadmiar wody możesz odlać.
6. Ugotowaną kaszę zalej mlekiem (możesz je wcześniej podgrzać), dodaj upieczoną marchew, posyp ulubionymi dodatkami (ja użyłam orzechów włoskich) i ewentualnie cynamonem.
1 porcja zawiera:
453 kcal; 9,7 g białka; 12,7 g tłuszczów; 74 g węglowodanów; 7,4 g błonnika
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/04/kasza-bulgur-z-pieczona-marchewka.html