Wykonanie
Ciasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki
przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z
batatów.
Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki
ziemniak. Z
batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych
ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam tych ostatnich. W Polsce ich cena kształtuje się w okolicach 10-11 zł za kilogram. Są dość spore, dlatego za jedną średnią sztukę zapłacimy ok. 6 zł. Myślę, że warto czasem wydać parę zł i urozmaicić nieco swoją dietę. Szczególnie, że
bataty zawierają duże ilości beta-karotenu, zapobiegającego chorobom
serca, oczu i wielu nowotworom. Ponadto mają mnóstwo witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu, fosforu,
sodu oraz wapnia. A tak oto wyglądają
bataty (nie jest to odmiana, której użyłam do ciasta):

Ciasto jak widać na zdjęciu jest dość zbite, dzięki
czemu najemy się małym kawałkiem. Polecam do porannej
kawy.Składniki (ok.9 porcji)1
batat (ok. 600 g)1 szklanka
kakao o obniżonej zaw. tłuszczu2 szklanki
mąki gryczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżki
przyprawy do piernika7 łyżek
syropu z agawy (+- w zależności od słodkości
ziemniaka)3 krople
aromatu waniliowego2
jajkaUlubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych
daktyli suszonych i 50 g
orzechów włoskichBatata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy
jajka, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, razem z rozgniecionym
ziemniakiem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypujemy
mąki.Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach plus 15 minut w 220 st. z wyłączoną górną grzałką. Wyjmujemy, gdy włożona w ciasto wykałaczka wychodzi czysta.

