ßßß Cookit - przepis na Ciasto z batatów, a właściwie batata

Ciasto z batatów, a właściwie batata

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam tych ostatnich. W Polsce ich cena kształtuje się w okolicach 10-11 zł za kilogram. Są dość spore, dlatego za jedną średnią sztukę zapłacimy ok. 6 zł. Myślę, że warto czasem wydać parę zł i urozmaicić nieco swoją dietę. Szczególnie, że bataty zawierają duże ilości beta-karotenu, zapobiegającego chorobom serca, oczu i wielu nowotworom. Ponadto mają mnóstwo witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz wapnia. A tak oto wyglądają bataty (nie jest to odmiana, której użyłam do ciasta):
Ciasto jak widać na zdjęciu jest dość zbite, dzięki czemu najemy się małym kawałkiem. Polecam do porannej kawy.
Składniki (ok.9 porcji)
1 batat (ok. 600 g)
1 szklanka kakao o obniżonej zaw. tłuszczu
2 szklanki mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy do piernika
7 łyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka)
3 krople aromatu waniliowego
2 jajka
Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich
Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, razem z rozgniecionym ziemniakiem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypujemy mąki.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach plus 15 minut w 220 st. z wyłączoną górną grzałką. Wyjmujemy, gdy włożona w ciasto wykałaczka wychodzi czysta.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/03/ciasto-z-batatow-wasciwie-batata.html