ßßß

Dzisiaj krótko i kolorowo – granat w towarzystwie warzyw. Na zdrowie!:)Składniki (2 porcje):Sałatkapestki z ½ granatu½ ogórka *kilka pomidorków koktajlowych *garść rukoli [myślę, że inne rodzaje sałaty (roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować]100 g fetySos1 łyżka oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził)½ łyżeczki musztardy1 łyżka soku z cytryny2 łyżki soku z granatupieprzWykonanie:Ogórka kroimy w kostkę/plasterki - jak nam wygodniej, pomidorki kroimy w ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.*Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć?Ludzie boją się połączenia pomidora z ogórkiem. To prawda, że taka kombinacja jest niekorzystna, ale tylko z tego powodu, że ogórek zawiera enzym niszczący witaminę C. W żadnym wypadku nie rozchorujemy się od zjedzenia ogórka i pomidora w tej samej potrawie. Niełączenie pomidorka z ogórkiem ma więc rację bytu tylko wtedy, kiedy w naszym jadłospisie występuje mało źródeł witaminy C.