ßßß Cookit - przepis na Kruche z bezą i czerwonym czyli szarlotka z truskawkami

Kruche z bezą i czerwonym czyli szarlotka z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Deszcz, wiatr, depresyjne niebo...to wszystko mówi idź spać. I poszłabym gdyby nie to, że moje małe pociechy jakby mało wrażliwe są na meteorologiczne komunikaty. Co mogę zrobić? A n zająć jakoś myśli, ręce żeby przetrwać ten anty wiosenny maj a przy okazji stworzyć coś, co pozwoli mieć odrobinę nadziei na lepsze dni. Tak właśnie powstają przepisy od niechcenia. Kiedy powiedziałam na głos...a zrobię dziś kruche ciasto z truskawkami i bezą...na co usłyszałam od jedynego starszego ode mnie członka rodziny "czyli jutro jemy szarlotkę z truskawkami" i tak już zostało.
Najpierw oczywiście składniki:
3 szklanki mąki
250 g masła (kostka i kawałek
5 żółtek (białka oddzielamy do osobnego naczynia i później ubijamy
4 łyżki cukru (do ciasta kruchego
0,5 szklanki cukru do białek (zrobimy z tego bezę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400-500 g truskawek (w wypadku tego ciasta dobre są zarówno świeże jak mrożone)
bułka tarta do podsypania
Po pierwsze nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jeśli macie czas, ciasto zróbcie wcześniej (co najmniej godzinę) i wstawcie do lodówki. Ja zazwyczaj czasu nie mam ale nie przeszkadza to w osiągnięciu zadowalającego smaku, maślanego smaku kruchego ciasta.
Mąkę, masło, żółtka, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia zagniatamy aż do osiągnięcia zgrabnej, jednolitej kulki (to zajmuje trochę czasu i doskonale oczyszcza z zalegających stresów). Kiedy już będziemy mieli na stole spory kawał ciasta o konsystencji twardej plasteliny, dzielimy ją na dwie części (jedną troszkę większą od drugiej). Mniejszy kawałek ciasta wkładamy do lodówki. Większą część najlepiej rozwałkować i położyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą brytfankę lub blachę (ciasto będzie się rwać ale to dobrze wróży na przyszłość a nie stanowi problemu na tym etapie - po prostu po kawałku dokładamy i dokładnie wyklejamy dno formy. Podkład naszego ciasta wkładamy na ok.15 min do piekarnika a w tym czasie przygotowujemy truskawki, które należy umyć i oczyścić (chyba, że są mrożone). Następnie ubijamy białka na sztywno a pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier.
Na podpieczony spód wykładamy truskawki, lekko obsypujemy je cukrem i bułką tartą (naprawdę bardzo delikatnie - najwyżej po łyżce). Truskawki przykrywamy białkami a następnie schowaną wcześniej do lodówki część ciasta trzemy na grubych oczkach tarki (bezpośrednio na bezę). Wszystko wkładamy znowu do piekarnika na ok. 30-40 min do zarumienienia.
Po ostygnięciu ciasto można posypać kurem pudrem.
Moje dziecko jest fanem bądź i Ty:)
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2014/05/kruche-z-beza-i-czerwonym-czyli.html