Wykonanie

Zrobicie je migusiem:)Ale najpierw przygotujcie składniki:1 kostka
masła200 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatkidwa
żółtka0,5 szklanki
cukru2-3 łyżki kwaśniej
śmietany 18%łyżeczka
proszku do pieczeniaNa sos
wiśniowy:

300 g mrożonych
wiśniłyżka
cukru5-6 łyżek
wodykisiel z
owoców leśnych lub
wiśnowy (lub łyżka
mąki ziemniaczanej)Na piankę:dwa
białka2 łyżki
cukruPiekarnik nagrzewamy najpierw do 200 stopni,
potem zmniejszamy do 170.

Zaczynamy od ciasta. Wysypujemy
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia,
żółtka,
śmietanę, dodajemy
masło i nożem kroimy je powoli łącząc z sypkimi składnikami a następnie dokładnie zagniatamy ciasto (już ręcznie). Ciasto będzie miękkie ale nie powinno się za bardzo kleić. Jeśli uznacie, że jest zbyt mokre dodajcie więcej
mąki pszennej. Teraz możemy je rozwałkować u dokładnie wyłożyć formę na tartę (wcześnie wysmarujcie ją
masłem lub
margaryną). Odstawiamy tartę do lodówki na ok. 30 min.Możemy zabrać się za
wiśnie.Wysypujemy je do rondla, dodajemy
cukier (jeśli łyżka
cukru to dla Was mało to oczywiście możecie dać więcej ale ja lubię właśnie kwaśny smak
wiśni w tym wypieku). Kiedy
owoce puszczą sok i będą miękkie, dodajemy
kisiel lub
mąkę i dokładnie mieszamy. Czas na degustację:) Jeśli smak Wam pasuje, to nadzienie mamy gotowe:)Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. W tym czasie ubijamy
białka, stopniowo dodajemy do nich
cukier. Na lekko zarumieniony spód wykładamy
wiśnie, na nich kładziemy pianę i ciasto wraca do piekarnika (teraz zmniejszamy moc na 170 stopni) i czekamy ok.30 min.Listek
mięty do dekoracji i za ok. godzinę ciasta nie ma;PSmacznego:)

