ßßß
Ten rodzaj sernika określiłabym jako wytrawny. Ma lekko cierpki smak ale nic dziwnego skoro do masy serowej dodajemy proszek z zielonej herbaty:) Przepis zawdzięczam mojej siostrze, która obiecała dostarczać kulinarne pomysły z różnych stron świata. Tym razem mamy okazję poczuć smak Azji,a precyzyjniej Japonii bo właśnie stąd wywodzi się herbaciany sernik.Jak zwykle sprawa jest bardzo prosta a do realizacji potrzebujemy:
180g herbatnikow - ponieważ jestem fanem chrupania wykorzystuję do podkładu ciastka z dodatkiem orzechów i najlepiej z dużą ilością różnorakich ziaren (tym razem testowałam zbożowe herbatniki z Biedronki (Bonitki).75g maslałyżka kakao2 łyżeczki herbaty zielonej w pudrze- " matcha " (dostępna np.w sklepach internetowych, znajdziecie bez problemu).800g serka Rocotta (w oryginalnym przepisie zalecany jest Philadelphia ale wybrałam tańszą wersję;P i wyszło całkiem nieźle;P)100g cukru pudru4 jajka
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.Zaczynamy od wyłożenia tortownicy podkładem. Roztapiamy masło w misce (np w mikrofali) do płynnego masła dodajemy pokruszone ciastka i tak przygotowaną masę równo rozkładamy.Na czas przygotowania masy serowej tortownicę dajemy do lodówki.
Naszą Ricottę umieszczamy w misce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy jajka (po jednym) i doprowadzamy do powstania gładkiej masy. Podobno lepiej zastosować tradycyjną metodę ręczną do mieszania masy i obiecuję, że następnym razem tak zrobię i dam znać czy ma to wpływ na efekt końcowy....(tym razem czas kurczył się wyjątkowo szybko).
W małej szklaneczce z łyżką wody rozpuszczamy zieloną herbatę i dodajemy ją do sera. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony podkład. Wypełnioną tortownicę wkładamy do gorącego piekarnika i zostawiamy go tam na ok 40 min.Ja dodatkowo polałam sernik polewą czekoladową choć to nie jest konieczne. Mimo swojej wytrawności, sernik smakuje nawet dzieciom:)Tortownica została wyczyszczona na jednym posiedzeniu.