Wykonanie

Ten rodzaj sernika określiłabym jako wytrawny. Ma lekko cierpki smak ale nic
dziwnego skoro do masy serowej dodajemy proszek z zielonej
herbaty:) Przepis zawdzięczam mojej siostrze, która obiecała dostarczać kulinarne pomysły z różnych stron świata. Tym razem mamy okazję poczuć smak Azji,a precyzyjniej Japonii bo właśnie stąd wywodzi się herbaciany sernik.Jak zwykle sprawa jest bardzo prosta a do realizacji potrzebujemy:

180g herbatnikow - ponieważ jestem fanem chrupania wykorzystuję do podkładu
ciastka z dodatkiem
orzechów i najlepiej z dużą ilością różnorakich ziaren (tym razem testowałam zbożowe
herbatniki z Biedronki (Bonitki).75g
maslałyżka
kakao2 łyżeczki
herbaty zielonej w pudrze- " matcha " (dostępna np.w sklepach internetowych, znajdziecie bez problemu).800g
serka Rocotta (w oryginalnym przepisie zalecany jest Philadelphia ale wybrałam tańszą wersję;P i wyszło całkiem nieźle;P)100g
cukru pudru4
jajka
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.Zaczynamy od wyłożenia tortownicy podkładem. Roztapiamy
masło w misce (np w mikrofali) do płynnego
masła dodajemy pokruszone
ciastka i tak przygotowaną masę równo rozkładamy.Na czas przygotowania masy serowej tortownicę dajemy do lodówki.

Naszą
Ricottę umieszczamy w misce i na małych obrotach miksujemy razem z
cukrem. Następnie dodajemy
jajka (po jednym) i doprowadzamy do powstania gładkiej masy. Podobno lepiej zastosować tradycyjną metodę ręczną do mieszania masy i obiecuję, że następnym razem tak zrobię i dam znać czy ma to wpływ na efekt końcowy....(tym razem czas kurczył się wyjątkowo szybko).

W małej szklaneczce z łyżką
wody rozpuszczamy zieloną
herbatę i dodajemy ją do
sera. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony podkład. Wypełnioną tortownicę wkładamy do gorącego piekarnika i zostawiamy go tam na ok 40 min.Ja dodatkowo polałam sernik
polewą czekoladową choć to nie jest konieczne. Mimo swojej wytrawności, sernik smakuje nawet dzieciom:)Tortownica została wyczyszczona na jednym posiedzeniu.