ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z dżemem agrestowym

Tort czekoladowy z dżemem agrestowym

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu wróciłam z 4 dniowego pleneru organizowanego przez naszą szkołę z racji tego, że jesteśmy profilem architektonicznym, któremu przysługuje taka ,,wycieczka''. Cały ten wyjazd wyobrażałam sobie zupełnie inaczej. Myślałam, że w większość czasu spędzimy na odpoczynku, malując sobie coś od czasu do czasu. Niestety moje oczekiwania nie ziściły się. Owy plener polegał na tym że od razu po śniadaniu do obiadokolacji, która była przed 19 mierzyliśmy, rysowaliśmy i malowaliśmy zabytki Lądka Zdroju. A pogoda też była różna, raz wyszło słońce, raz deszcz. A więc pomimo tego, że było bardzo fajnie, plener strasznie poniektórych wykończył. Poniżej parę moich prac:)
Dodaję też przepis na tort czekoladowy z dżemem agrestowym, który jak pisałam wcześniej piekłam na Dzień Mamy :) (Przepis na biszkopty jest praktycznie taki sam jak w przepisie na tort Sachera)
Składniki na 2 czekoladowe biszkopty:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 g czekolady mlecznej
- 8 dużych jajek
- 125 g masła
- 160 g mąki
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry wanilinowe
- szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- niecała szklanka kremówki
- 2 łyżki amaretto
(Najpierw podgrzewamy kremówkę w garnku, a później dodajemy połamaną czekoladę i amarettoi i czekamy aż się rozpuści)
Dodatkowo : dżem z agrestu (najlepiej ten domowej roboty :D), amaretto do nasączenia biszkoptów
Sposób przygotowania:
Na początku w rondelku rozpuszczamy masło, kiedy się roztopi wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Czekamy aż się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie zaczynamy robić biszkopty. Powyżej podany przepis jest na dwa biszkopty, więc ilość składników należy podzielić na dwie części, bo biszkopty pieczemy osobno.
Przygotowujemy tortownicę w której będziemy piekli biszkopty. Smarujemy obficie masłem i posypujemy mąką.
Rozdzielamy 4 białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
Następnie ubijamy żółtka z cukrem(ok. 70g) i cukrem wanilinowym. Później dodajemy połowę roztopionej czekolady z masłem. Następnie ok. 80 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość miksujemy na lekkich obrotach.
Następnie drewnianą łyżką dodajemy powoli białka do ciasta(najlepiej po 1-2 łyżce, by białka nie opadły, a masa była puszysta).
Przekładamy delikatnie ciasto do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut(można po 25 sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone).
Po upływie czasu wyciągamy i czekamy aż ostygnie. Następnie wykładamy biszkopt na talerz i zabieramy się za pieczenie kolejnego(powtarzamy wszystko od początku).
Kiedy pierwszy biszkopt ostygnie nasączamy go amaretto(kilka łyżek), smarujemy dżemem agrestowym, nakładamy drugi ostygnięty biszkopt, nasączamy ponownie amaretto i polewamy czekoladową polewą.
I parę prac plenerowych z uroczego Lądka Zdroju
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/05/tort-czekoladowy-z-dzemem-agrestowym.html