Wykonanie
Oponki, które usmażyłam przypominają wyglądem donaty - amerykańskie pączki z dziurką. Różnicą
między oponkami, a donatami, jest brak
drożdży w cieście w tych drugich. Oponki są znacznie większe od tych, które robiłam na Tłusty Czwartek. Oblałam je
mleczną czekoladą i obsypałam kolorową posypką. Pączki najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, polane gorącą
czekoladą. Na drugi dzień, były nadal bardzo dobre, ale już nie tak miękkie i puszyste. Przepis na pączki pochodzi z tej strony .

- 500 g
mąki pszennej- 250 ml
mleka (szklanka)- 1/8 kostki
margaryny- 2,5 dag
drożdży (ok. 1/4 opakowania)- 2
żółtka- 3-4 łyżki
cukru-
cukier wanilinowy- 1 łyżeczka
octu-
olejDodatkowo: 100 gram
mlecznej czekolady,
mleko, kolorowa posypkaSposób przygotowania:Do miski wlać 1/4 szklanki
mleka. Następnie dodać rozdrobnione
drożdże, łyżkę
mąki i łyżkę
cukru. Całość wymieszać i odstawić, by zaczyn trochę urósł.W tym czasie
żółtka ubijamy z 2-3 łyżkami
cukru na jednolitą, jasną masę. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go do masy
żółtkowej, mieszamy. Dodajemy stopniowo
mąkę. Zaczynamy wyrabiać. Pod koniec dodajemy łyżkę
octu i roztopioną
margarynę. Wyrabiamy ponownie. Kiedy ciasto będzie gotowe zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 0,5-1h).Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną
mąką. Ciasto lekko wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Przygotowujemy dużą szklankę i malutki kieliszek, którymi będziemy wycinać kształt pączków. Wykrywamy najpierw duże koła, a w nich robimy dziurkę.Do garnka wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy. Powykrawane oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wyciągamy i układamy na pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu.W kąpieli
wodnej( na garnku z gotującą się
wodą umieszczamy miskę do której wkładamy
czekoladę) rozpuszczamy
czekoladę z odrobiną
mleka.Polewamy pączki
czekoladą, a następnie posypujemy posypką.


Smacznego;)