ßßß Cookit - przepis na Duże oponki z czekoladą i kolorową posypką

Duże oponki z czekoladą i kolorową posypką

nazwa

Wykonanie

Oponki, które usmażyłam przypominają wyglądem donaty - amerykańskie pączki z dziurką. Różnicą między oponkami, a donatami, jest brak drożdży w cieście w tych drugich. Oponki są znacznie większe od tych, które robiłam na Tłusty Czwartek. Oblałam je mleczną czekoladą i obsypałam kolorową posypką. Pączki najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, polane gorącą czekoladą. Na drugi dzień, były nadal bardzo dobre, ale już nie tak miękkie i puszyste. Przepis na pączki pochodzi z tej strony .
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka (szklanka)
- 1/8 kostki margaryny
- 2,5 dag drożdży (ok. 1/4 opakowania)
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka octu
- olej
Dodatkowo: 100 gram mlecznej czekolady, mleko, kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Do miski wlać 1/4 szklanki mleka. Następnie dodać rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać i odstawić, by zaczyn trochę urósł.
W tym czasie żółtka ubijamy z 2-3 łyżkami cukru na jednolitą, jasną masę. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go do masy żółtkowej, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę. Zaczynamy wyrabiać. Pod koniec dodajemy łyżkę octu i roztopioną margarynę. Wyrabiamy ponownie. Kiedy ciasto będzie gotowe zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 0,5-1h).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką. Ciasto lekko wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Przygotowujemy dużą szklankę i malutki kieliszek, którymi będziemy wycinać kształt pączków. Wykrywamy najpierw duże koła, a w nich robimy dziurkę.
Do garnka wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy. Powykrawane oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wyciągamy i układamy na pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
W kąpieli wodnej( na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę do której wkładamy czekoladę) rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka.
Polewamy pączki czekoladą, a następnie posypujemy posypką.
Smacznego;)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/03/duze-oponki-z-czekolada-i-kolorowa.html