Wykonanie
Jako mała dziewczynka nie mogłam przekonać się do serników, natomiast teraz wręcz je uwielbiam. Najbardziej odpowiadają mi te puszyste i wilgotne z dodatkiem
brzoskwiń,
malin czy też te z
bezową pianką. Dzisiaj upiekłam sernik specjalnie dla koleżanki, miał być z
brzoskwiniami, ale, że ich nie było, zrobiłam go na biszkoptach z cieniutką warstwą bezowej pianki.

Puszysty sernik na biszkoptach - ok. 20-25 kawałkówSkładniki na masę sernikową :- 1 kg
sera (ja użyłam pudełkowego)- 3
jajka- 2
białka- pół kostki
masła- niecała szklanka
cukru-
cukier wanilinowy-
budyń wanilinowySkładniki na
bezową piankę:- 2-3
białka- 6 łyżek
cukru- szczypta
soliDodatkowo :
biszkoptySposób przygotowania :Prostokątną blasze wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy obok siebie
biszkopty.W dużej misce miksujmy 3
jajka z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy miękkie
masło,
budyń wanilinowy i miksujemy.
Potem małymi porcjami dodajemy
ser, wówczas mieszamy masę łyżką. Aby ciasto było puszyste w osobnej misce przygotowujemy pianę z
białek ( do 2
białek dodać szczyptę
soli, ubić,można dodać 2 łyżki
cukru i zmiksować). Gdy pianę ubijemy, dodajemy ją do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masa serowa powinna wyjść nie za gęsta, nie za rzadka.Następnie wlewamy masę
serową na blaszkę wyłożoną
biszkoptami. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez ok. 20 minut, później zmieniamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.Później przygotowujemy piankę.
Białka miksujemy ze szczyptą
soli i dodajemy po łyżce
cukru.Sernik wyciągamy z piekarnika, smarujemy ubitą pianą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż to zarumienienia.