ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik na biszkoptach

Puszysty sernik na biszkoptach

nazwa

Wykonanie

Jako mała dziewczynka nie mogłam przekonać się do serników, natomiast teraz wręcz je uwielbiam. Najbardziej odpowiadają mi te puszyste i wilgotne z dodatkiem brzoskwiń, malin czy też te z bezową pianką. Dzisiaj upiekłam sernik specjalnie dla koleżanki, miał być z brzoskwiniami, ale, że ich nie było, zrobiłam go na biszkoptach z cieniutką warstwą bezowej pianki.
Puszysty sernik na biszkoptach - ok. 20-25 kawałków
Składniki na masę sernikową :
- 1 kg sera (ja użyłam pudełkowego)
- 3 jajka
- 2 białka
- pół kostki masła
- niecała szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- budyń wanilinowy
Składniki na bezową piankę:
- 2-3 białka
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
Dodatkowo : biszkopty
Sposób przygotowania :
Prostokątną blasze wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy obok siebie biszkopty.
W dużej misce miksujmy 3 jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy miękkie masło, budyń wanilinowy i miksujemy. Potem małymi porcjami dodajemy ser, wówczas mieszamy masę łyżką. Aby ciasto było puszyste w osobnej misce przygotowujemy pianę z białek ( do 2 białek dodać szczyptę soli, ubić,można dodać 2 łyżki cukru i zmiksować). Gdy pianę ubijemy, dodajemy ją do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masa serowa powinna wyjść nie za gęsta, nie za rzadka.
Następnie wlewamy masę serową na blaszkę wyłożoną biszkoptami. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez ok. 20 minut, później zmieniamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Później przygotowujemy piankę. Białka miksujemy ze szczyptą soli i dodajemy po łyżce cukru.
Sernik wyciągamy z piekarnika, smarujemy ubitą pianą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż to zarumienienia.
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/puszysty-sernik-na-biszkoptach.html