Wykonanie

Przepyszne i mięciutkie, idealne na jeden gryz.Ciasto:500 g
sera białego300 g
mąki5
jajek5 łyżek
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonejDo tego:
cukier puderZrobienie góry pączków zajmuje mi jakieś pół godziny, łącznie ze smażeniem. Wyrabianie ciasta idzie błyskawicznie, to smażenie zajmuje trochę więcej czasu.Rozkruszam
ser za pomocą widelca, dodaję
jajka i
cukier i ucieram przez chwilę.
Potem dosypuję
mąkę partiami. 300 g to proporcja umowna, bo zwykle sypię
mąkę, aż ciasto będzie zdatne do wyrabiania rękami i nielepiące. I, podobnie jak z
ciastem na muffinki, mieszam tylko do całkowitego połączenia składników.Z powstałego ciasta formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego i smażę na głębokim
oleju (po 5-6 sztuk). Zwykle we frytkownicy. Robiłam kiedyś większe, ale rozlewały się po wrzuceniu na
olej, przez co nie mogły samodzielnie się obracać. W innym wypadku pączki obracają się same po nabraniu odpowiedniego koloru. Najlepiej jednak
mieć w pogotowiu widelec, żeby ewentualnie im "pomóc". Odsączam pączki z nadmiaru tłuszczu, czy to na ręczniku papierowym, czy na sitku z frytkownicy.
Cukru pudru używam na każdą porcję osobno, tuż po wrzuceniu do miski.