ßßß
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Katalońska Salvadora Dali", którą dawno temu dostałam na urodziny :) Przepis nico zmodyfikowałam, gdyż nie robiłam sam białej kiełbasy (zgodnie z przepisem), a kupiłam gotową. Kiełbaski wychodzą rewelacyjne, zrównoważone w smaku. I jak mój mąż nie przepada za mięsami na słodko, tak kiełbaski bardzo lubi.Składniki:500 g białej kiełbasy100 g cukru1/2 - 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszkuotarta skórka z 1 cytryny3 łyżki smalcu2 łyżki miodu8 - 12 kromek chleba tostowegoNa patelni wymieszać smalec, miód, cukier, cynamon, skórkę cytrynową, nieco wody. Wrzucić przekrojoną na pół białą kiełbasę, smażyć aż cukier się skarmelizuje.Opiec kromki chleba w opiekaczu. kiedy kiełbasa się obrumieni, od razu nakładać na grzanki, skropić powstałym sosem.Smacznego :)